Lichtplan in 5 stappen

Ben je van plan om tuinlampen aan te schaffen? Dan is ons advies eerst een lichtplan voor de verlichting in je tuin te maken. Zo weet je zeker dat het eindresultaat voldoet aan je verwachtingen. Het maken van een lichtplan voor je tuin klinkt moeilijker dan het is. Met ons stappenplan kies je in 5 stappen eenvoudig de juiste buitenlampen. Controleer daarna of je lichtplan een goede lichtbalans heeft.

Lichtplan stap 1: Maak een tuinschets. Teken de tuin op schaal, zodat je een goed overzicht krijgt. Geef ook de plek van bepaalde elementen (tafel, vijver, boom, trap etc.) aan.
Lichtplan stap 2: Bedenk welke elementen je wilt verlichten. Wat vindt je belangrijk om 's avonds te kunnen zien? Denk niet alleen aan elementen als een trap of terras maar vooral ook aan mooie hoekjes of bijzondere vormen die met verlichting beter tot hun recht komen.
Lichtplan stap 3: Stel per element de lichtmaat vast. in-lite werkt met een indeling van licht in drie 'maten': Small, Medium en Large. Deze staan voor lichtintensiteit en bereik. Met 'klein' ofwel Small licht kan bijvoorbeeld een terras of border gemarkeerd worden terwijl 'groot' ofwel Large licht bruikbaar is voor het uitlichten van een grote boom of gevel.
Lichtplan stap 4: Selecteer de lichtrichting. Geïntegreerde verlichting schijnt vanuit de grond. Bovengrondse armaturen verlichten rondom. Wandverlichting kan zowel rondom als naar beneden schijnen en het licht van spots komt van onderaf. Stem de lichtrichting af op het element dat je wilt verlichten.
Lichtplan stap 5: Kies een armatuur. Nadat de lichtmaat en de gewenste productgroep zijn geselecteerd, kiest u het armatuur. Hierbij speelt uiterlijk een belangrijke rol maar let vooral ook op het type lichtbron en de lichtkleur.