Kabel leggen

De laagspanningskabel geleidt de stroom (12 volt) en zorgt ervoor dat de armaturen gaan branden. De in-lite kabel leggen is eenvoudig: je rolt deze de tuin in vanuit de transformator. Er zijn 2 typen kabel. Het verschil zit ‘m in de afstanden die je er mee kunt afleggen. Tip: ga je zelf in-lite aanleggen, bekijk dan ook eens onze instructie video's. 
 

Tips 12 volt kabel leggen

  • Maak voordat je gaat installeren altijd een kabelplan, dit is niets meer dan het intekenen van de kabel in je lichtplan.
  • Om de armaturen te bereiken zijn er twee opties: je leidt de kabel rechtstreeks vanuit de transformator langs de armaturen (lineair kabelplan) of je maakt aftakkingen met kabelverbinders (gesplitst kabelplan).
  • Houd je altijd aan de maximale lineaire kabellengtes. Zo bereik je altijd een optimale lichtopbrengst. Met de 14/2 kabel kun je 40 meter lineair afleggen en met de dikkere 10/2 kabel 80 meter.
Kabel leggen
Kabel leggen
  • Belast een kabelverbinder maximaal met 50 watt. Heb je na de aftakking voor 60 watt aan armaturen geplaatst, dan gebruik je dus 2 kabelverbinders. Let er op dat je de geribbelde en gladde zijde van allebei de kabels naar dezelfde kant laat wijzen.
  • Test je kabelplan altijd eerst bovengronds voordat je deze verwerkt in de grond of onder de bestrating.
  • Zorg altijd voor voldoende lengte op de kabel. Hiermee komt deze niet onder trekspanning te staan wanneer de tuin eventueel nog wat verzakt.
  • Isoleer het einde van de kabel met afdekdopjes (bijgeleverd bij onze transformators), zo werk je de kabel netjes af. Dit doe je door de laatste drie centimeter van de kabel van de kabel uit elkaar te trekken en op ieder uiteinde een dopje te plaatsen. Verwijder geen isolatiemateriaal van de kabel.
LET OP ! Bij een gesplitst kabelplan gelden de maximale lineaire kabellengtes voor ieder kabeluiteinde. Je rekent vanaf het kabeluiteinde via de kabelverbinder(s) terug naar de transformator. Klik op het kader voor meer uitleg.