• Kwalitatief Nederlands design
  • Energiezuinig & duurzaam
  • Eenvoudig & flexibel
  • 5 jaar garantie
Meer info

in-lite

Nieuws & blog

Inspiratie

4 onmisbare tips voor je lichtplan

Wij adviseren voor een mooi verlichte tuin altijd eerst een lichtplan te maken. Maar wat zorgt er nu voor dat je lichtplan een succes wordt? Dit zijn de 4 belangrijkste tips voor het slagen van je lichtplan.

4 tips voor je lichtplan

Bij het maken van een lichtplan ga je bepalen wat je wilt verlichten, hoe je dit wilt doen en met welke armaturen. Maar voor een lichtplan met een mooie lichtbalans zijn er 4 essentiële criteria waar je rekening mee dient te houden.

1. zichtlijnen

Bij het ontwerpen van je lichtplan is het goed je te beseffen van waaruit je de tuin eigenlijk het meeste ziet. Vaak is dit vanuit de woonkamer en vanaf het terras. Zorg er dus in je lichtplan voor dat je de tuin vanaf deze plekken 's avonds goed kan overzien.

2. contrast

Zorg in je verlichtingsplan voor voldoende contrast. Dat wil zeggen, niet teveel en niet te weinig verlichting. Je tuin hoeft niet een grote lichtzee te worden. Zorg ook voor donkere plekken in de tuin, want zo springen de verlichte plekken er beter uit.

3. intensiteit

Je maakt je lichtplan spannend door buitenlampen met groot of fel licht af te wisselen met armaturen die klein of zacht licht geven. Dit maakt je lichtplan interessanter. Bij de in-lite armaturen op de website en het productoverzicht staat aangegeven wat voor soort licht ze geven.

4. Lichtrichting

Varieer in je lichtplan ook met lichtrichtingen en verschillende soorten armaturen. Als je bijvoorbeeld alleen buitenspots gebruikt, geeft dit een eenzijdig en saai beeld. Combineer dus grondspots, staande lampen, wandlampen en spots met elkaar. Zo ontstaat een speels lichtspel.

 

Terug naar overzicht