• Kwalitatief Nederlands design
  • Energiezuinig & duurzaam
  • Eenvoudig & flexibel
  • 5 jaar garantie
Meer info

Aanleg

Installatietips

in-lite aanleggen in 5 stappen

in-lite buitenverlichting is gebaseerd op laagspanning (12 volt). Onze verlichting is daarmee veilig en gemakkelijk zelf te installeren. In slechts 5 stappen lever je al een professioneel aangelegd systeem op. Wil je zelf je in-lite verlichting gaan aanleggen, lees deze pagina dan goed door en bekijk de video's. In de instructiefilmpjes zie je precies hoe je ons systeem installeert. Volg bij de aanleg altijd deze tips en lees de handleidingen van de producten. Zo kom je later niet voor verrassingen te staan. Ook is het verstandig van te voren een kabelplan te maken. Wil je weten hoe je dit doet, lees dan dit blog.

Wil je alle tips nog even handig op een rij zien? Onderaan deze pagina kun je een overzicht downloaden met de belangrijkste installatietips. 

Stap 1: Transformator

In deze video zie je hoe je de transformator & lichtsensor op een correcte wijze installeert. De transformator stuurt de verlichting aan en geeft stroom aan het systeem. Zorg er daarom altijd voor dat de transformator voldoende vermogen heeft. Tel de installatiewaardes (aantal VA ofwel voltampère) van de armaturen in je lichtplan bij elkaar op. Het totaal mag niet boven 90% van het totale vermogen van je transformator uitkomen. Een 56 watt transformator belast je dus met een maximum van 50 VA aan armaturen. Gebruik altijd de bijgeleverde kabelschoentjes om de kabel aan te sluiten op de transformator. De kabelschoentjes zorgen voor een goede stroomgeleiding en beschermen de transformator tegen beschadigingen. De lichtsensor monteer je buiten. Wanneer het gaat schemeren, springt de verlichting automatisch aan. Hang de lichtsensor daarom dus uit de buurt van kunstverlichting, dit kan de werking beïnvloeden.

Let op! Het laatste model lichtsensor (niet te zien in deze video) heeft een kunststof afdekdopje dat de lichtsensor extra beschermt tegen vocht, verwijder deze dus niet!

 

Meer trafo installatietips

Stap 2: Kabel

Nu kun je de kabel uitrollen. De kabel geleidt de stroom en zorgt dat de armaturen gaan branden. Leg deze zoveel mogelijk langs bestrating en borders, zodat je er later nog bij kunt. Gebruik verlengkabels voor armaturen die verder van de hoofdkabel af liggen. Je kunt eventueel ook kabelaftakkingen maken om de kabel beter langs de  armaturen te kunnen leiden. Hiervoor gebruik je een kabelverbinder. De kabel kan willekeurig ergens eindigen. Een beetje grond over de kabel is voldoende om hem weg te werken. Om verrassingen tijdens de installatie te voorkomen adviseren we je om altijd vooraf altijd een kabelplan te maken. Hierin verwerk je de plaats van de kabel, armaturen, verlengkabels en kabelverbinders. Houdt in je plan ook rekening met de maximale afstanden die je met onze kabels kunt afleggen (14/2 kabel 40 meter en 10/2 kabel 80 meter lineair).

 

meer kabel installatietips

Stap 3: Easy-Lock

Bij ieder armatuur vind je een Easy-Lock, deze zorgt voor een goede stroomgeleiding en het optimaal branden van je lamp. Je sluit de Easy-Lock op de kabel aan door het bijgeleverde kabelgootje op de kabel te klemmen en het geheel in de Easy-Lock te plaatsen. Draai de dop nu aan tot je een klik hoort. Controleer altijd of de dop recht op de Easy-Lock zit. De speciale gel die vrijkomt beschermt de verbinding tegen vocht en andere invloeden van buitenaf. Het is belangrijk dat de Easy-Lock altijd bereikbaar blijft. Wil je een keer een lamp verplaatsen of vervangen, dan is dit geen enkel probleem. Je draait de Easy-Lock gewoon los en je sluit m (elders) weer aan, de kabel herstelt dan vanzelf.

Let op! In de video zie je 2 type kabelgootjes (een smalle voor de 14/2 kabel en een brede voor de 10/2 kabel). Door een update van onze 10/2 kabel leveren wij bij de armaturen nog maar 1 type kabelgootje die op beide kabels past.

 

Meer Easy-Lock installatietips

Stap 4: Mini-connector

De mini-connector verbindt het armatuur met de Easy-Lock. De verbinding is beschermd tegen vocht en vuil door de soepele pvc huls. Door de mini-connector kun je de kabel van het armatuur ook makkelijk door een gat in een tegel of wand voeren. Standaard is de kabel van onze armaturen zo’n 60 cm lang (afwijkende kabellengtes staan vermeld bij het product op de website). Als je het armatuur verder van de hoofdkabel af wilt plaatsen of een wandarmatuur op hoogte wilt monteren kun je een verlengkabel gebruiken. Deze plaats je tussen de miniconnector van de Easy-Lock en die van het armatuur.

 

meer mini-connector installatietips

Stap 5: Armatuur

Tenslotte installeer je het armatuur op de gewenste plek. Volg hiervoor altijd handleiding en het verwerkingsadvies bij onze producten. Wil je graag grondspots verwerken in je terras, houd er dan rekening mee dat er wellicht gaten in je tegels of vlonder geboord moeten worden. Het is belangrijk dat dit goed gebeurd, omdat een slecht geboord gat in een afwijkende maat kan zorgen voor problemen. Een dealer of hovenier kan dit voor je verzorgen, zij hebben het juiste gereedschap hiervoor. Wil je liever niet boren dan bieden we je ook een speciale box waarmee je een aantal van onze grondspots eenvoudig kunt verwerken tussen de bestrating of kunt plaatsen in een losse ondergrond zoals grind.

 

meer armatuur installatietips

Download

Alles nog eens rustig nalezen? Download dan de Learning Center installatiesheet. Hierop vind je per stap de belangrijkste aanlegtips voor een professioneel aangelegd in-lite systeem.

Download installatiesheet
in-lite Learning Center installatiesheet

Meer installatietips?

Bezoek dan eens onze uitgebreidere installatiepagina's. Hier vind je per stap meer handige video's en tips over het ontwerpen van een tuin met licht en het installeren van in-lite buitenverlichting. Maak ook jouw project bijzonder met in-lite!

Stap 1: Transformator